ESTANY DEL GERBER, PALLARS SOBIRÀ

5 de agost de 2018.

Avui sortim d’excursió per la Vall de Gerber amb la Montse, la Mercé i la Pili.

Després de deixar el cotxe estacionat a l’aparcament de La Peülla, estació d’esquí alpí de Baqueira Beret. ( Es tracta del primer accés que tenim al centre d’esquí accedint per la comarca del Pallars Sobirà ). Anem a creuar el rierol que descendeix del mateix Port de La Bonaigüa, punt divisori de les aigües i frontera entre les comarques del Pallars Sobirà i La Vall d’Aràn. Una petita passarel·la de fusta, ens permet creuar sense més problema. El petit corriol fa un llarg flanqueig per sota de les crestes de La Peülla per endinsar-se a la Vall del Gerber, guanyant molt progressivament alçada, anem gaudint d’unes vistes espectaculars de les Valls d’Àneu, Bosc del Gerdar, i la recargolada part final de la carretera que accedeix al Port de La Bonaigüa. Aquesta primera part del recorregut estem totalment descoberts ja que el recorregut comença a força alçada i per l’orientació i desnivell de terreny, tota la vegetació que trobem son prats d’alta muntanya i pedra de tartera. No és fins que el camí canvia la seva orientació que comencem a trobar els primers pins Negres que poc a poc es van atapeint fins endinsar-nos dintre del bosc. Aquí el recorregut comença a guanyar desnivell encara que en pocs metres torna a planejar, estem arribant a l’Estanyola del Gerber, un petit estany on encara està envoltat de boscos de Pi Negre.

En aquest punt parem a fer un descans i aprofitem per menjar-nos els entrepans. Al tractar-se d’un recorregut bastant suau i d’una gran bellesa, pel camí hem anat trobant molts excursionistes, i al ser dates de vacances, potser més dels que seria habitual. Així que el petit estany, està ple de excursionistes que han tingut la mateixa idea que nosaltres.

Ja hem superat més de la meitat de la distancia que te excursió fins l’Estany del Gerber, però ara ens ve la part on hi ha més desnivell. Així que partim vorejant l’Estanyola per començar a pujar, ara sí, superant força desnivell arribem a la següent terrassa formada en aquesta vall típica de formació glaciar. Continuem aigües amunt per un entorn ja propi d’alta muntanya, entra els grans blocs de granit que van ser arrossegats per les glaceres que fa centenars d’anys ocupaven aquestes valls. En poc temps tornem a planejar per poder divisar el Estanyet del Gerber. Ja pràcticament hem arribat, només ens queda vorejar l’estanyet i superar l’últim desnivell del barranc que desaigua en aquest.  Ara ja en fila índia, darrera d’una gran quantitat d’excursionistes quasi esperant el nostre torn, anem avançant fins a l’Estany del Gerber.